Mariona Millá

Mariona Milla
© Antonio Nodar / Mariona Milla

wall


mariona milla vol.1 book
… from portrait to self-portrait … VOL.1, pages 340 & 341

Mariona Millà Salinas (Barcelona, 29 de maig de 1954), pintora i escultora catalana. Es distingeix també en els terrenys de la joieria, la il·lustració de llibres d’art, tant per a infants com per a adults, i l’escenografia teatral.

La seva obra pictòrica s’ha descrit com a expressionista. (Vegeu Ricard Salvat al pròleg “L’art de crear entès com una totalitat») Descriu l’artista i la seva obra així: “Mariona Millà ha estat i és la nostra pintora expressionista per excel·lència” (… m’he interessat sempre per l’obra múltiple de Mariona Millà». «(…sempre, quan l’he tingut treballant al meu costat en els assajos, m’ha sorprès i admirat la gran capacitat de treball i la fúria creadora de Millà” (…capacitat última de crear, de dibuixar, de fer elements escultòrics amb qualsevol material, de conèixer totes les tècniques del món plàstic, i sempre amb aquesta última capacitar de sorprendre».

El crític d’art Josep Maria Cadena, el 2003 anuncia així l’obra “Bestiari” : (veure “Mariona Millà, Intensa i volcànica”) “Mariona Millà té una força volcànica en la seva pintura que neix com una explosió des del fons de la seva naturalesa, avança com un riu de lava pel vessant de les nostres sensibilitats i se solidifica en imatges amb intensos colors”.

Tota l’obra de Mariona Millà està fortament impregnada dels valors ètics i dels compromisos politicosocials de la seva família, una dinastia més que centenària d’editors, llibreters, escriptors i actors, fundadors, a Barcelona, de la Llibreria Millà, editorial i arxiu teatral.

Paral·lelament a la creació pròpiament dita, Mariona Millà desenvolupa una activitat docent que emana del seu compromís sociocultural a favor de l’educació i dels coneixements artístics. A través de les seves intervencions pedagògiques a la Ràdio i a la TV, de vídeos, de conferències, de cursos i seminaris, posa a l’abast del gran públic el coneixement sobre la teoria i la pràctica de les arts plàstiques, i el coneixement dels artistes catalans i universals, com ho testimonien els seus nombrosos articles, prefacis, assaigs. Viatge per la pintura , (vegeu Sebastià Serrano ”Per què ens causa tant plaer la contemplació de l’Art” pròleg del llibre –“Viatge per la pintura”: Aquest assaig de Mariona Millà, reuneix un conjunt de qualitats que no se m’acut més que considerar com a indicadores d’excel·lència.” -És una obra molt ben escrita, amb un lèxic ric i precís, i una sintaxi que sembla donar-li ales per fer àgil i atractiva la narració.


MARIONA MILLÀ-Albergínies amb teAlbergínies amb te.MARIONA MILLÀ-Reina amb ostraReina amb ostra.MARIONA MILLÀ-Paella de marPaella de mar.


http://www.marionamilla.com